بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
۰

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

بازدید 3

به گزارش همشهری آنلاین، اگر در این مورد کنجکاو هستید با ما تا انتهای این مطلب از همشهری آنلاین همراه باشید تا در کنار یکدیگر روش های پیشگیری از سرطان سینه را بررسی و به این شکل با اطلاعات بیشتر و آگاهی بالاتر، بهتر از سلامت خود و اعضای خانواده مراقبت کنیم.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

سرطان سینه چیست؟

پیش از بررسی راهکارهای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه باید دید که ماهیت دقیق این بیماری چیست. زمانی که سلول‌های داخل بافت سینه دچار جهش می‌شوند و به تقسیم خارج از کنترل ادامه می‌دهند، توده‌ای از بافت تومور ایجاد می‌کنند و سرطان سینه اتفاق می‌افتد.

این توده هم مانند سایر سرطان‌ها به واسطه‌ی رگ‌های خونی و رگ‌های لنفاوی موجود در سینه قادر به گسترش به بافت‌های اطراف و تقسیم در آن‌ها است (متاستاز) و به این شکل به مراحل و سطوح خطرناک خود می‌رسد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با برخی از علائم سرطان

عوامل خطر سرطان سینه

عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه به دو دسته کلی دلایل ژنتیکی و محیطی تقسیم می‌شوند که با اطلاع از آن‌ها می‌توانید تا جای امکان احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهید:

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

نقش ژنتیک در ابتلا به سرطان سینه

ژنتیک یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که در ابتلا افراد به بیماری سرطان سینه تاثیر می‌گذارد و حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد ابتلا به آن به سبب جهش‌های ژنتیکی اتفاق می‌افتند. در مهم‌ترین حالت ژن‌های BRCA۱ و BRCA۲ که مسئولیت ترمیم DNA آسیب‌دیده را برعهده دارند دچار جهش می‌شوند و به این شکل ریسک ابتلا به سرطان سینه و تخمدان افزایش می‌یابد.

افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه را در بستگان درجه یک خود دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند و باید با انجام آزمایش‌های ژنتیک و مشاوره‌های پزشکی از ریسک ابتلا خود مطلع شوند و اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

تاثیر سبک زندگی بر خطر ابتلا به سرطان سینه

برخلاف عوامل ژنتیکی که غیرقابل تغییر هستند، سبک زندگی می‌تواند نقش مهمی در کاهش یا افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه ایفا کند. تعدادی از مهم‌ترین فاکتورهای دخیل در این زمینه در ادامه مورد بررسی قرار گرفته‌اند:

  • مصرف الکل و سیگار: این دو ماده با افزایش میزان استروژن و تولید ترکیبات سرطان‌زا، خطر سرطان سینه را افزایش می‌دهند.
  • تغذیه نامناسب: مصرف ترکیبات غذایی فرآوری شده، فست‌فودها و نوشیدنی‌های قندی منجر به افزایش وزن و در نهایت بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان سینه می‌شود.
  • بارداری و شیردهی: زنانی که اولین بارداری خود را در سنین بالاتر تجربه می‌کنند یا هرگز باردار نشده‌اند در مقایسه با زنانی که در سنین پایین‌تر زایمان کرده‌اند و شیردهی داشته‌اند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
  • عدم فعالیت بدنی: به کمک ورزش منظم می‌توان به تنظیم هورمون‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرد و احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داد.
  • چاقی و اضافه وزن: بالا بودن وزن به ویژه بعد از سنین یائسگی میزان استروژن را در بدن افزایش می‌دهد و می‌تواند خطر سرطان سینه را بیشتر کند.

بیشتر بخوانید: دلایل برور انواع مختلف سرطان؛ شایع‌ترین سرطان‌ در ایران | چطور می‌توان مانع بدخیم شدن سرطان‌ها شد؟

راه‌های پیشگیری از سرطان سینه

حال که با عوامل خطر در ابتلا به سرطان سینه آشنا شدید، وقت آن رسیده است که راهکارهای پیشگیری از آن را در کنار یکدیگر بررسی کنیم. برای این منظور لازم است پیگیری نکات و موارد زیر را در نظر داشته باشید:

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

داشتن تغذیه سالم

داشتن رژیم غذایی سالم از جمله روش های پیشگیری از سرطان سینه به شمار می‌رود و به تمامی زنان توصیه می‌شود، چرا که می‌تواند از ابتلا به بیماری‌های دیگر از قبیل دیابت و امراض قلبی و عروقی هم جلوگیری کند. در حقیقت بررسی‌ها نشان داده‌اند که رژیم غذایی سالم و ورزش منظم در کنار یکدیگر می‌توانند ریسک ابتلا به سرطان سینه را به یک سوم برسانند.

علاوه‌براین آنتی‌اکسیدان و ترکیبات مغذی موجود در میوه و سبزیجات گوناگون با ممانعت از آسیب به DNA، توقف رشد سلول‌های سرطانی و القای مرگ برنامه‌ریزی شده در سلول‌های سرطانی را به همراه خواهند داشت.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

کنترل وزن و پیشگیری از چاقی

اگر وزن شما متعادل است حتما آن را در همین محدوده نگه دارید؛ در غیراینصورت اگر اضافه وزن دارید با مراجعه به پزشک و شروع سبک زندگی سالم تلاش کنید گام‌های موثری در جهت کاهش آن بردارید. یکی از راهکارهای موثر در این زمینه ثبت کالری‌های مصرفی و کاهش آن‌ها در طول روز و شروع کردن فعالیت‌های ورزشی سبک است.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

اجتناب از مصرف الکل و سیگار

تحقیقات نشان داده‌اند که استعمال دخانیات و الکل خطر ابتلا به ۱۵ نوع سرطان مختلف از جمله سرطان سینه را افزایش می‌دهد؛ با توجه به این مسئله توصیه می‌کنیم سیگار را ترک و مصرف هرگونه مشروبات الکلی را هم محدود کنید. با این کار نه تنها کیفیت زندگی و سلامت عمومی شما بهبود پیدا می‌کند، بلکه خطر ابتلا به سرطان هم کاهش می‌یابد.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

تنظیم هورمون‌ها و پیگیری درمان‌های لازم

هورمون‌های استروژن و پروژسترون نقش مهمی در رشد و عملکرد سلول‌های سینه دارند و هرگونه اختلال در تعادل آن‌ها می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را در بافت سینه افزایش دهند. با توجه به این مسئله اگر تحت درمان هورمونی قرار دارید باید تحت نظارت پزشک از کمترین دوز ممکن و برای کوتاه‌ترین زمان ممکن از داروهای هورمونی توصیه شده استفاده و سطوح استرس خود را هم مدیریت کنید چرا که بر تعادل هورمونی اثر منفی دارد.

بیشتر بخوانید: این ورزش شما را از سرطان نجات می‌دهد

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

شیردهی و نقش آن در کاهش خطر سرطان سینه

شیردهی جدا از اثرات مثبت خود در سلامت نوزادان می‌تواند در پیشگیری از سرطان سینه در مادران هم موثر باشد. در حقیقت انجام این کار منجر به تغییراتی در سلول‌های سینه می‌شود که احتمال ابتلا آن‌ها به سرطان را کاهش می‌دهد؛ ‌ علاوه‌براین مادران در دوران شیردهی سبک زندگی سالم‌تری دارند و این مسئله حفظ سلامت عمومی بدن آن‌ها را تضمین می‌کند.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

معاینات منظم و تشخیص زودهنگام

یکی از مهم‌ترین و موثرترین روش های پیشگیری از سرطان سینه داشتن معاینات منظم است. هرچقدر سرطان در مراحل ابتدایی و اولیه خود شناسایی شود، درمان آن آسان‌تر است و احتمال بهبود بیمار هم بیشتر می‌شود. این معاینات شامل خودآزمایی بافت سینه، معاینات بالینی توسط پزشک و ماموگرافی و دیگر روش‌های تصویربرداری هستند.

خودآزمایی سینه

چند روز پس از پایان قاعدگی بافت سینه را از نظر هرگونه تغییر غیرعادی مثل توده، تورم، ‌ فرورفتگی پوست و تغییر در نوک سینه بررسی کنید.

معاینات بالینی توسط پزشک

بهتر است حداقل سالی یکبار توسط پزشک به صورت بالینی معاینه شوید تا با لمس دقیق سینه‌ها و زیر بغل هرگونه توده یا تغییرات مشکوک را بررسی کند.

ماموگرافی و دیگر روش‌های تصویربرداری

در این روش هرگونه تغییرات غیرعادی و توده‌های کوچک پیش از ظاهر شدن علائم بالینی مشخص می‌شوند.

روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

هرگونه تغییر غیر عادی در سینه به شرح زیر می‌تواند نشان دهنده مشکلات جدی باشد؛ بنابراین مراجعه به موقع به متخصص زنان می‌تواند شانس تشخیص زودهنگام و درمان موفق را افزایش دهد:

  • تغییر در اندازه یا شکل یکی از سینه‌ها بدون دلیل مشخص؛
  • وجوده توده غیرعادی در سینه یا زیربغل؛
  • تغییرات مختلف در پوست سینه از قبیل قرمزی، پوسته پوسته شدن، فرورفتگی و ضخیم‌تر شدن پوست؛
  • تغییر در نوک سینه از قبیل فرورفتگی، خروج ترشحات غیرعادی و تغییر رنگ؛
  • درد غیرعادی و مداوم در سینه؛
  • تورم و احساس گرما در سینه؛

سخن پایانی

سرطان سینه وضعیتی جدی است که می‌تواند سلامت بانوان را تحت تاثیر خود قرار دهد؛ ‌ بنابراین لازم است با اطلاع از عوامل خطر و پیگیری راهکارهای بررسی شده احتمال ابتلا به آن را به حداقل رساند.

مهم‌ترین نکته این است که بروز هرگونه تغییر را جدی بگیرید و در صورت مشاهده هر علامت مشکوکی بدون تعلل به پزشک مراجعه کنید؛ پس مراقب خود باشید و این آگاهی را هم به اطرافیانتان منتقل کنید.


منبع خبر: همشهری / روش‌های پیشگیری از سرطان سینه

گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *