به گزارش آنا، یاسر مختاری؛ ارتباط مالی داروخانههای سرپایی یا همان داروخانههای بخش خصوصی با سازمان تأمین اجتماعی سرانجام به نقطه بحرانی خود رسید و روز پنجشنبه هجدهم بهمنماه انجمن داروسازان ایران که نمانیده صنفی ۱۶ هزار داروخانه در سراسر کشور است با انتشار نامهای کمپین خرید دارو از شرکتهای پخش «هجرت»، «اکسیر» و «داروپخش» متعلق به «تیپیکو» و «شستا» که هولدینگهای وابسته به سازمان تأمین اجتماعی هستند را تحریم کردند.
انجمن داروسازان ایران دلیل این امر را بدعهدی و رفتار غیر مسئولانه سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت مطالبات داروخانهها عنوان کرد. این انجمن درنامه خودپرداخت شش ماه مطالبات معوق شده تامین اجتماعی، پرداخت ۵ ماه مطالبات معوق مانده در سازمان هدفمندی یارانهها، اصلاح قراردادهای بیمهها با داروخانهها و الزام بیمه به پرداخت جریمه تاخیر در تسویه مطالبات را خواستههای خود از تأمین اجتماعی خواند.
انجمن داروسازان ایران پیش از این نیز سازمان تأمین اجتماعی را به راهاندازی کمپین عدم خرید از شرکتهای توزیعی دارو وابسته به سازمان تأمین اجتماعی، مذاکرات استانی جهت شروع فرایند شکایات خصوصی از بیمه تامین اجتماعی و همچنین تشکیل کمپین سراسری تعلیق قرارداد با بیمههای پایه تهدید کرده بود که در نهایت بخشی از این تهدید را عملی کرد.
مخالفت صریح سازمان غذا و دارو با اقدام داروسازان
پس از انتشار این نامه، اکبر عبداللهی اصل، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در خبری که بر روی خروجی روابط عمومی این سازمان قرار گرفت با این اقدام انجمن داروسازان مخالفت و اعلام کرد: این قبیل اقدامات نه تنها مشکل را حل نمیکند بلکه میتواند روند تامین دارو را دچار اختلال کند.
وی همچنین تاکید کرد که در شرایط حساس کنونی، افزودن چالشهای جدید به زنجیره تامین دارو به نفع کشور، مردم و فعالان این حوزه نیست و نباید با تصمیمات شتابزده، شرایط را پیچیدهتر کرد.
تأسیس داروخانه در سراسر ایران؛ پاتک کمپین تحریم خرید دارو
از سوی دیگر محمد نادری علیزاده نیز در واکنش به این موضوع و طی نامهای را به رئیس سازمان غذا و دارو نوشت: تیپیکو شرکتی مستقل است و ارتباطی با مناسبات مالی فیمابین انجمن و سازمان تأمین اجتماعی ندارد.
نادری علیزاده همچنین انجمن داروسازان را به دایر کردن داروخانه در سراسر کشور تهدید کرد و گفت: بدیهی است در صورت تداوم این روند و به منظور جلوگیری از اخلال در تأمین و توزیع داروهای حیاتی و تولیدی مجموعه تیپیکو، این شرکت ناگزیر خواهد بود برای حفظ دسترسی مستمر بیماران به دارو، اقدامات مقتضی از جمله درخواست تأسیس و مدیریت داروخانه در استانها و شهرهای متاثر را در دستور کار قرار دهد. ضمن اینکه این اقدام میتواند منجر به ایجاد نگرانی در میان بیماران، اخلال در دسترسی منصفانه به داروها شود.
برآورد نادرست داروسازان از منظر سازمان تأمین اجتماعی
شهرام غفاری مدیرکل درمان غیر مستقیم سازمان تأمین اجتماعی هم این هولدینگ دارویی را مستقل از سازمان تابعه خود دانست. غفاری در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: تیپیکو یک شرکت خصوصی است، اگرچه ذیل سازمان تأمین اجتماعی است با این حال خود این شرکت نیز از دانشگاههای علوم پزشکی طلبکار بوده و این این زنجیره بدهی از سازمان هدفمندی به تأمین اجتماعی و از سازمان تأمین اجتماعی به داروخانهها، موجب شده تا داروخانهها نتوانند مطالبات شرکتهای پخش را بابت خرید دارو پرداخت کرده و شرکتهای پخش هم نتوانند بدهی خود به تولید کننده دارو را پرداخت کنند. تیپیکو و شرکتهای تابعه هم بخش مهمی از این زنجیره بوده و آسیب هم دیده است.
وی افزود: برآورد انجمن داروسازان ایران در مورد اینکه چنانچه با تحریم تیپیکو مشکلات آنها حل میشود، کاملا نادرست است. امیدواریم که این تصمیم هیجانی نباشد.
او همچنین در رابطه با اختصاص ۲۵ همت برای تسویه بدهیهای تأمین اجتماعی نیز گفت: ۲۵ همت به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شود تا این سازمان به نسبت پرداخت بدهیهای خود با مراکز طرف قرار داد اقدام کند. بر این اساس قرار بود که حدود ۱۵ همت از این ۲۵ همت را سازمان تأمین اجتماعی به دانشگاههای علوم پزشکی و حدود ۸ همت را نیز به داروخانهها پرداخت کند. اما مصوبه سران سه قوه ما را ملزم کرد تا این ۲۵ همت را تنها به دانشگاههای علوم پزشکی پرداخت کنیم که این موضوع مورد اعتراض سازمان تأمین اجتماعی است.
این مسئول سازمان تأمین اجتماعی با بیان اینکه بخشی از بدهیهای سازمان تأمین اجتماعی ناشی از طرح دارویار است، گفت: ما از مردادماه به داروخانههای سرپایی بدهکاری کاریم که هر ماه آن حدود هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است. سازمان هدفمندی یارانهها ماهانه حدود یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای طرح دارویار بدهکار است که از شهریورماه تا امروز بدهی دارد. اگر این سازمان بدهیهای خود را پرداخت میکرد امروز شرایط داروخانهها سخت نمیشد.
دلیل راهاندازی کمپین تحریم خرید دارو
گفتههای غفاری و علیزاده در حالی است که انجمن داروسازان، این شرکتها را علیرغم استقلال متعلق به تأمین اجتماعی دانسته و تحریم آنها را رساندن صدای اعتراض داروسازان به مسئولان این سازمان میداند.
هادی احمدی مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران در گفتوگو با خبرنگار آنا، دلیل آغاز این کمپین را تداوم بدهیهای تأمین اجتماعی داروخانههای سرپایی و تأخیر در تسویه مطالبات آنها عنوان کرد و گفت: داروخانههای حدود ۸ همت از بیمه تأمین اجتماعی بابت سهم بیمه پایه داروها طلب و ۱۰ همت هم بابت سهم دارویار مطالبات دارند. تعداد داروخانههای بخش خصوصی یا همان داروخانههای سرپایی ۱۶ هزار عدد است و از سوی دیگر هزار و ۵۰۰ داروخانه نیز در بخش دولتی فعالیت میکنند. همیشه مطالبات بخش دولتی پرداخت شده و در مقابل، مطالبات بخش خصوصی به فراموشی سپرده میشود. در صورتی که بیشتر خدمات را بخش خصوصی در سراسر کشور ارائه میکند، اما وقتی بودجهای اختصاص داده میشود این بودجه به سمت بخش دولتی و دانشگاهی هدایت میشود در حالیکه مطالبات بخش خصوصی باید به بیش از هفت ماه برسد و چهار هزار میلیارد تومان چکهای داروخانه برگشت داده شود.
وی افزود: از سوی دیگر سازمان هدفمندی یارانهها هم بیش از شش ماه است که مطالبات طرح دارویار را پرداخت نکرده است. در حالیکه تأکید رهبر معظم انقلاب بر تقویت بخش خصوصی است، سازمانهای بیمهگر و هدفمندی یارانهها بخش خصوصی را به فراموشی سپردهاند و این موجب شده تا چرخه تأمین دارو با اختلال مواجه شود.
احمدی ادامه داد: وقتی چک داروخانهها برگشت میخورد، کل نظام دارو به هم میخورد، آنها نمیتوانند دارو خریداری کرده و حتی برای تأمین این داروها وام دریافت کنند و در نتیجه اقتصاد داروخانهها از بین میبرود.
وی تأکید کرد: در حال حاضر بسیاری از داروخانهها در شرف ورشکستگی و تعطیل شدن هستند. آنها پولی برای خرید دارو ندارند. کمپین تحریم خرید دارو از تیپیکو نیز به همین دلیل است. وقتی مطالبات ما تسویه شد میتوانیم ارائه خدمت دهیم.
عضو هیئت رئیسه انجمن داروسازان با بیان اینکه بیمهها باید بر وفق قانون عمل کنند، گفت: بر اساس ماده ۳۸ الحاقی در صورتی که بیمهها در تسویه مطالبات تأخیر داشتند باید معادل اوراق مشارکت جریمه تأخیر را پرداخت کنند که این کار انجام نمیشود.
او با بیان اینکه سازمان تأمین اجتماعی از بیمهشدههای خود ماهانه ۶۲ همت پول دریافت میکند که بر اساس قانون باید ۹ بیست و هفتم آن را به درمان بیمهشدهها اختصاص دهد، گفت: این ۹ بیست و هفتم ماهانه ۲۰ همت میشود که سازمان تأمین اجتماعی آن را در جای دیگری هزینه میکند. وقتی چنین اتفاقی رخ دهد اخلال در چرخه درمان به وجود میآید.
عضو هیئت رئیسه انجمن داروسازان ایران تأکید کرد: سازمانهای بیمهگر و کسانی که تصمیمات ناصحیح میگیرند در چرخه درمان اخلال به وجود میآورند. چرا باید سهم سلامت از درآمد ناخالص داخلی از هشت به چهار برسد؟ این یک اشکال است. سازمان غذا و دارو اعلام میکند که برای اجرای طرح دارویار در سال آینده باید ۱۸۰ همت اختصاص داده شود، اما ۸۰ همت تصویب میشود که آن هم به صورت کامل پرداخت نمیشود. باید پاسخ این اتفاقات داده شود.
وی همچنین در رابطه با نامه مدیرعامل تیپیکو به رئیس سازمان غذا و دارو نیز اظهار کرد: حدود ۶۴ شرکت پخش سراسری دارو در کشور داریم و انجمن داروسازان تنها سه شرکت پخش را مورد تحریم قرار دادهاند. تمامی داروهایی که این سه شرکت دارند، سایر شرکتها هم دارند. الان دوره انحصار گذشته است؛ لذا با این تحریم به هیچ عنوان دچار کمبود نخواهیم شد چرا که داروی اختصاصی که تنها این شرکتهای تحریم شده داشته باشند را نداریم.
احمدی بیان کرد: داروخانهها نمیتوانند نسخه بیمه شدههای تأمین اجتماعی را قبول نکنند، اما میتوانند از شرکتهای وابسته با آن خرید نکنند. درست است که تیپیکو یک شرکت مجزا است با این حال وابسته به تأمین اجتماعی است و داروخانهها برای اینکه صدای آنها به تأمین اجتماعی برسد، چارهای جز انتخاب این نوع اعتراض ندارند.
وی یادآور شد: اگر داروخانهها مطالبات شرکتهای پخش مانند این شرکتهای تابعه تیپیکو را پرداخت نکنند این شرکتها داروخانهها را تحریم میکنند و به آنها دارو نمیدهند. زمانی که چک داروخانه برگشت میخورد در لیست سیاه شرکت قرار میدهند یا اینکه به داروخانهها سبد فروشی میکنند و به همراه داروی مورد نیاز داروخانه تعدادی دارو را مورد نیاز نیست در کنار آن دارو میفروشند.
او یادآور شد: به هیچ عنوان برای بیمهشدههای تأمین اجتماعی و سایر بیمه شدهها مشکلی در داروخانهها ایجاد نخواهد شد، داروخانهها نیاز دارویی خود را از سایر شرکتهای دارویی تأمین میکنند و از سوی دیگر ما در هر داروخانه به اندازه سه ماه ذخیره استراتژیک دارویی داریم.
انتهای پیام/
منبع خبر: آنا / تحریم خرید دارو از شرکتهای وابسته به تأمین اجتماعی؛ برآورد نادرست یا راهکار تسویه مطالبات؟
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران