بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
۰

هرچه سریع‌تر باید جلوی ضرر افزایش ظرفیت پزشکی را گرفت

بازدید 12
سید حسن امامی رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار ایران پزشک درباره آثار افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی افزود: فرهنگستان علوم پزشکی از ابتدای مطرح شدن افزایش ظرفیت پزشکی، با این موضوع مخالف بود و بارها مکاتباتی با دفتر مقام معظم رهبری و رییس جمهور سابق انجام شد، اما به نتیجه نرسید. استدلال این‌که در مناطق محروم با کمبود پزشک مواجه هستیم، فقط منحصر به این مصوبه نبود و در سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۱ نیز قانون عدالت آموزشی توسط مجلس تصویب و قرار شد ۳۰ درصد پذیرش رشته‌های گروه پزشکی مخصوص مناطق محروم است. این مصوبه بر اساس اعتراضی که انجام شد، توسط مجلس اصلاح شد.

عضو فرهنگستان علوم پزشکی ادامه داد: به هر دلیلی، ۶۰ درصد ورودی‌های کنکور وارد رشته‌های تجربی شده و اکثر این افراد نیز تمایل دارند وارد رشته‌های پزشکی و دندان پزشکی شوند؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی، خواسته و نیاز را از این‌جا درک کرده است، وگرنه این شورا مسئولیتی در این زمینه ندارد که چقدر به پزشک نیاز داریم. حتی در نقشه جامع علمی کشور نیز نگاه این شورا، توسعه علمی است و افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها بر اساس نیاز، آدرس اشتباه است.

آیا استدلال افزایش ظرفیت برای اجبار به کار در مناطق محروم جواب می‌دهد؟

امامی رضوی به ایران پزشک گفت: مواردی و استدلال‌هایی مانند نسبت پزشک به جمعیت در این خصوص مطرح شده بود؛ همین روزها که بحث اجرای پزشکی خانواده مطرح شده، در جلسه‌های مختلف این موضوع مطرح می‌شود که اگر به ازای هر ۳ هزار نفر جمعیت بخواهیم یک پزشک خانواده بگذاریم، برای ۹۰ میلیون جمعیت کشور به ۳۰ هزار پزشک نیاز داریم. ولی در حال حاضر حدود ۹۰ هزار پزشک عمومی داریم؛ از طرفی خواسته برخی این است که اگر پزشکی خانواده اجرا شود، عده زیادی از پزشکان عمومی بی‌کار می‌شوند، بنابراین نباید این برنامه را اجرا کرد، ولی برخی استدلال‌ها باید کارشناسی شود.

مشاور وزیر بهداشت افزود: دلایل دیگری که در شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره افزایش ظرفیت پزشکی مطرح شده بود و نادرست است، این‌که گفته شده هرچه پزشک بیشتر شود، این پزشکان مجبور می‌شوند به مناطق محروم برای ارائه خدمت بروند؛ یعنی درک درستی از نظام ارائه خدمات سلامت وجود ندارد. آیا واقعا افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی منجر به رفتن پزشک به مناطق محروم می‌شود، آن هم وقتی منابع و زیرساخت فراهم نیست؟

اصلاحات نظام سلامت یکپارچه انجام شود

امامی رضوی به ایران پزشک بیان کرد: وقتی اصلاحات نظام سلامت به صورت یکپارچه انجام نشود، به هدف نخواهیم رسید؛ زیرا پزشکی خانواده، اصلاح نظام پرداخت و سایر سیاست گذاری‌ها باید اصلاح شوند تا بتوانیم به هدف برسیم. نمی‌توان با یک مداخله، مشکل حضور پزشک در مناطق محروم را حل کرد و در واقع ساده انگاری محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: وقتی پرداخت مناسب به پزشکان انجام نمی‌شود، کشورهای همسایه با پرداخت سه برابر هزینه، زمینه مهاجرت پزشکان را فراهم می‌کنند. بنابراین باید پرداختی‌ها مناسب شود تا انتظار داشته باشیم که پزشک در کشور بماند و مهاجرت نکند. با طرح‌هایی مانند دارویار و تجهیزیار، هزینه دارو و تجهیزات پزشکی را واقعی می‌کنیم، اما هزینه نیروی انسانی و پزشک واقعی نمی‌شود. بدین ترتیب نمی‌توان نیروی انسانی را در کشور نگه داشت؛ حتی اگر ظرفیت‌های پذیرش دانشجوی پزشکی افزایش پیدا کند.

رییس جمهور تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی را متوقف کند

عضو فرهنگستان علوم پزشکی اظهار کرد: در فرهنگستان علوم پزشکی به دنبال راهکار اساسی هستیم و این مطالبه را داریم که تصمیم‌های نادرست در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه سلامت اصلاح شود. پاشنه آشیل این تصمیم، این بود که در جلسه‌ای که برای افزایش ظرفیت پزشکی تصمیم گیری می‌شد با رییس سازمان برنامه و بودجه تماس گرفته شد و گفت که نگران منابع نباشید، تامین می‌شود. ولی این اتفاق رخ نداد. وقتی شرط لازم وجود ندارد، رییس جمهور می‌تواند این تصمیم را متوقف کند.

دلایل مخالفت فرهنگستان علوم پزشکی با افزایش ظرفیت

امامی رضوی به ایران پزشک گفت: فرهنگستان علوم پزشکی دو دلیل برای مخالفت با افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی دارد؛ اول این‌که وقتی زیرساخت مناسب نباشد، پزشک بی‌سواد تربیت شده و محصول آن، عدم تامین سلامتی برای جامعه است. دلیل دوم این است که وقتی تعداد زیادی پزشک تربیت می‌شود، هزینه‌های نظام سلامت افزایش پیدا خواهد کرد و اقدامات غیرضروری انجام خواهد شد تا زندگی آن پزشک بگذرد.

وی اظهار کرد: با منابع محدودی که در نظام سلامت وجود دارد، چرا باید اقدام غیرعقلانی انجام داد و تعداد پزشکان تربیت یافته بیشتر شود تا کارهای غیرضروری انجام شده و هزینه‌های نظام سلامت افزایش پیدا کند.

منبع خبر: ایران پزشک / هرچه سریع‌تر باید جلوی ضرر افزایش ظرفیت پزشکی را گرفت

گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *