تولید دارو در کشور طی چهار دهه گذشته به مرحله خوبی رسیده است. همچنین اکنون ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز مردم در داخل کشور تولید میشود اما همواره موانع و چالشهایی پیشروی خطوط تولید دارو وجود دارد که نیازمند توجه مسئولان است به طوری که تأمین نقدینگی امروزه به اصلیترین چالش این صنعت بدل شده اما همواره تولیدکنندگان پای کار کشور هستند و با وجود همه مشکلات در تولید و صادرات پا پس نکشیدهاند. این در حالی است که اگر تولیدات دارو کاهش پیدا کند، ارزبری بالایی را شاهد هستیم به طوری که اکنون برای ۳ درصد واردات حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج میشود.
دکترمحمدعبدهزاده رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به اهمیت صنعت داروسازی برای کشور در گفتوگو با «ایران» بیان میکند: صنعت داروسازی ایران طی سالهای گذشته توانسته ضامن استقلال و امنیت کشور در زمینه دارو باشد به طوری که اکنون بیش از ۹۷ درصد از نیاز دارویی بازار داخلی از طریق تولیدکنندگان ایرانی تأمین میشود. هرچقدر وابستگی به واردات دارو کمتر شود، ثبات بیشتری در بازار داروی کشور خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه تولید دارو در کشور حدود یک میلیارد دلار ارزبری دارد، میگوید: در بحث واردات دارو چیزی حدود یک میلیارد و سیصد میلیون دلار ارزبری صورت میگیرد. به این معنی که برای تولید داخل که حدود ۹۷ درصد است، مبلغی بالغ بر یک میلیارد دلار هزینه میشود و برای آن ۳ درصد داروی وارداتی یک میلیارد و سیصد میلیون دلار صرف میشود، حال اگر یک درصد جابه جایی داشته باشیم و تولید کم و به سمت واردات حرکت کنیم،هزینههای هنگفتی صرف خواهد شد که تأمین این ارز برای واردات در سیستم سلامت بسیار دشوار و گاهی غیرممکن میشود به همین دلیل باید تولید دارو و رفع نیاز داروی کشور از طریق تولیدکنندگان داخلی اولویت اصلی باشد.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به لزوم ایجاد ثبات و پایداری در صنعت دارویی کشور بیان میکند: مسئولان نظام سلامت باید برای ارتقا و حفظ شرایط در تولید دارو بکوشند نه به خاطر صنعت دارو بلکه به خاطر آرامش مردم و کشور، چرا که صنعت دارو از ارکان اصلی نظام سلامت است.
ضرورت رفع نیازمندیهای صنعت دارو
دکترعبدهزاده با اشاره به اینکه نیازمندیهای صنعت دارو باید بموقع دیده و رفع شود، میگوید: ما نمیگوییم به صنعت داروسازی کمک کنند اما الزامات مورد نیاز را ببینند. صنعت داروسازی هم متأثر از تورم، نرخ ارز، گرانیها و … است و از دیگر صنعتهای کشور جدا نیست، همچنین البته حساسیت بیشتری هم در آن وجود دارد چرا که دارو کالایی استراتژیک و مستقیم با جان مردم در ارتباط که نیازمند توجه استراتژیک است.
به گفته وی، صنعت داروسازی به ورودیهای مالی که از فروش دارو صورت میگیرد وابسته است تا نقدینگی مورد نیاز برای خرید مواد اولیه تأمین شود. این درحالی است که مطالبات صنایع داروسازی بموقع برگشت پیدا نمیکند و کارخانجات داروسازی با کسری شدید نقدینگی مواجه شدهاند. اگر بخواهیم آنها از تسهیلات بانکی استفاده کنند تا چرخه تولید لنگ نماند، باید بهرههای بالای ۳۰ درصد را پرداخت کنیم که نه تنها از توان شرکتها خارج است بلکه دسترسی به تسهیلات نیز بسیار دشوار است در نتیجه کشور با کمبود دارو مواجه میشود.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران توضیح میدهد: بیشترین مشکل و چالش صنعت داروسازی نقدینگی است که از عدم بازپرداخت بموقع مطالبات شرکتهای دارویی به خصوص در بخشهای دولتی و بیمارستانهای زیرمجموعه وزارت بهداشت شکل گرفته است. نکته دوم عدم تأمین بودجه است یعنی وقتی بودجه سالیانه کشور با کسری بسته میشود، بیمهها تعهدات زیادی را قبول میکنند اما منابع برای بازپرداخت تعهدات ندارند که یکی از علائم کسری بودجه افزایش روزافزون مطالبات دارو و تجهیزات پزشکی است. وزارت بهداشت از یک طرف دبیر شورای عالی بیمه است و از طرف دیگر خریدار کالاها و در این میان قیمتگذاری دارو هم ازسوی وزارت بهداشت بهصورت دستوری انجام میشود. باوجود اینکه تورم تولیدکننده شبیه تورم کشور است و بهای تمام شده کالا افزایش پیدا میکند اما وقتی حاشیه سود دارو نزولی و زیانده میشود، کمبود دارو به صورت طبیعی اتفاق میافتد.
طرح دارویار خوب اما بودجه طرح ناکافی و بازپرداخت مطالبات توسط سازمانهای بیمهگر نامنظم و در مراکز درمانی دولتی با تأخیرهای فراوان همراه است.
دکترعبدهزاده با بیان اینکه وقتی سودآوری از صنعتی گرفته میشود منجر به مستهلک شدن آن خواهد شد، میگوید: با کاهش حاشیه سود دیگر جایی برای بهروزرسانیهای سیستمی نمیماند و آن صنعت نمیتواند ماشینآلاتش را با پیشرفت دنیا تطبیق دهد، یعنی نمیتواند روی افزایش کیفیت محصولات کار کند. هماکنون وضعیت استهلاک ماشینآلات تولیدی و تجهیزات آزمایشگاهی به حدی رسیده که خودمان شرمنده ماشینآلات خطوط تولید شدهایم.
وی در خصوص طرح دارویار نیز میگوید: طرح دارویار بسیار خوب بود و اگر اجرایی نمیشد شرایطی که در آن قرار داریم به مراتب وخیمتر بود. در آن زمان ارز تالار اول ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود و ارز تالار دوم به بیست و چهار هزار تومان رسید که بعداً به ۲۸ هزار و پانصد تومان رسید. یعنی اختلاف نرخ ارز دارو حدود ۷ برابر افزایش پیدا کرده بود.
این تولیدکننده دارو توضیح میدهد: وقتی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به شرکتی اختصاص پیدا میکند برای همه اجزای تولید نیست فقط برای ماده مؤثره است که ارزش آن در بهای تمام شده محصول حدود ۳۰ درصد است و ۷۰ درصد از هزینههای ما متأثر از ارز آزاد، اما این در حالی است که قیمتگذاری دارو بر اساس ارز دریافتی که ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی محاسبه میشد، روند بهصورتی پیش میرفت که کل فروش شرکت جوابگوی پرداخت هزینههای جاری، حقوق دستمزد، مالیات و بیمه هم نمیشد و اگر طرح دارویار روی کار نمیآمد کارخانههای تولیدکننده به طور قطع ورشکسته میشدند.
۹۰ همت مابهالتفاوت نرخ ارزی پرداختی از سوی شرکتهای دارویی
وی میافزاید: دارویار برای اجرای درست نیاز به اصلاح دارد. مثلاً مقرر شده بود مابهالتفاوت فاصله از نرخ ارز بهصورت منظم پرداخت شود اما این مابهالتفاوت بموقع به مجموعه سازمانهای بیمهگر و شرکتها باز نمیگردد. نکته بعدی بودجه این طرح دارویار است که سال گذشته ۶۹ همت و امسال ۷۵ همت برای آن منظور کردهاند که کافی نبوده و جوابگوی مطالبات شرکتها نیست. همچنین این کسری بودجهها سبب انباشت بدهی مراکز دولتی و پرداخت نشدن مطالبات دارو، تجهیزات و کادر درمان شده است.
برگزاری نمایشگاه دارویی ایران فارما در مهرماه
دکترعبدهزاده با اشاره به برگزاری نهمین نمایشگاه دارویی ایران فارما و تأثیر آن بر صادرات میگوید: طی هشت سال گذشته تجربههای مفیدی از برگزاری این نمایشگاه بینالمللی داشتیم به طوری که در هشتمین دوره برگزاری، ۴۲۷ شرکت ایرانی و ۲۸۲ شرکت خارجی از ۳۳ کشور حضور داشتند و در سه روز نمایشگاه بیش از ۳۵ هزار نفر بازدیدکننده داشتیم که بیانگر توانمندی کشور در امر تولید دارو است.
به گفته وی، برگزاری چنین رخدادهایی میتواند سبب توسعه صادرات شده و انتقال دانش فنی را برای کشور به ارمغان آورد. در این میان میتواند پیوندی بین دانشگاه و صنعت، توسعه صادرات، اعلام پتانسیلهای صنعت داروسازی، بیان مطالبات و… باشد، همچنین میتواند پیامآوری برای جذب سرمایهگذاران خارجی باشد چرا که صنعت داروسازی ایران طی سالهای گذشته رشد بسیار خوبی داشته و توانمندی ورود به بازارهای جهانی را هم دارد.
وی با اشاره به تعداد تولیدکنندگان دارو در ایران میگوید: اعضای اصلی و اعضای وابسته حدود ۲۳۸ شرکت هستند که بیش از ۱۴۲ شرکت کارخانه داروسازی دارند و بیش از ۹۶ شرکت تولیدی داریم که فقط در حوزه تولید دارو فعالیت میکنند. در نمایشگاه ایران فارما که در روزهای ۱۱ تا ۱۳ مهر در مصلای امام خمینی(ره) برگزار میشود، فقط تولیدگان دارو نیستند بلکه تولیدکنندگان مکملها، تولیدکنندههای داروهای گیاهی، تولیدکنندههای ماده مؤثره دارو، شرکتهای خارجی و شرکتهای تولید کننده تجهیزات و ماشینآلات دارویی هم حضور خواهند داشت.
سالانه ۲۵۰ میلیون دلار برای بهروزرسانی صنعت دارو نیاز داریم
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در خصوص بحث صادرات دارو به کشورهای دیگر میگوید: به دلیل فرسودگی صنعت و تحریمها نمیتوانیم در حوزه صادرات نمره قبولی به خودمان دهیم اما فارغ از تحریمها اگر بخواهیم در بحث صادرات موفق عمل کنیم باید زیرساختهای دارویی بهروز باشد و ماشینآلات پیشرفته را جایگزین تجهیزات فرسوده کنیم، همچنین نیاز داریم «جیام پی» را بهروز کنیم که این امر نیازمند بودجه است زیرا تجهیزات داروسازی طی ۱۰ سال مستهلک میشود و این درحالی است که برخی از تجهیزات ما عمر۳۰ ساله دارند به عبارتی برای نوسازی حداقل به مدت ۱۰ سال باید سالانه ۲۵۰ میلیون دلار سرمایهگذاری صورت گیرد.
منبع خبر: ایران فارما / نمایشگاه ایران فارما؛ سکوی توسعه صادرات دارویی ایران
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران