به گزارش خبرنگار آنا؛ روشهای متفاوتی برای تهیه پلاکت وجود دارد. هر یک از این روشها برای مراکز انتقال خون، اهداکنندگان و بیماران میتوانند مزایا و محدودیتهایی داشته باشند. بر این اساس آگاهی از آنها برای تصمیم گیری در مورد انتخاب روش مناسب در مراکز انتقال خون لازم است.
یکی از بهروزترین روشها «بافی کوت» است بهطوریکه بیشتر کشورهای دنیا به سمت استفاده از این روش رفتهاند که هم کمهزینهتر بوده و هم امکان پیشرفت بیشتر در بهبود کیفیت دارد.
در بافی کوت ابتدا خون کامل در معرض یک مرحله سانتریفیوژ با دور سنگین قرارگرفته و در ادامه گلبولهای قرمز و پلاسمای کم پلاکت به روش اتوماتیک جدا میشوند؛ در این روش غالباً از کیسههای خون top & bottom استفاده میشود. بهطوریکه از قسمت بالای کیسه پلاسما و از قسمت پاییـن گلبولهـای قـرمز خارجشده و بافیکوت در کیسه اصلی باقی میماند.
افزایش طول عمر پلاکت از ۳ روز به ۷ روز
همچنین روش بافی کوت برای بهبود کیفیت استفاده از پلاکتهای ادغامشده کم لکوسیت با توجه به چالشهای روش قدیمی یعنی هزینهبر بودن و مشکل جذب اهداکننده گزینه مناسبی است و پیشرفت روشهایی مانند کاهش پاتوژن و استفاده از مواد افزودنی پلاکت، ایمنی و عمر نگهداری این فرآورده را بیشتر میکند.
اما اکنون در ایران هنوز از روش PRP استفاده میشود و از خونهای جمعآوری شده با انجام سانتریفیوژ سه محصول گلبول قرمز، پلاکت و پلاسما جداسازی میشود. روش بافی کوت به تازگی در دستور کار سازمان انتقال خون کشور قرار گرفته و مرحله اول آن در استان قزوین به صورت پایلوت انجام شده است.
طبق گفتههای معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون استفاده از بافی کوت در استان قزوین نتایج بسیار خوبی داشت و تصمیم بر بهرهگیری از این روش در کل کشور گرفته شده است
به گفته وی پلاکت به دست آمده از روش بافی کوت که فیلتر شده و بدون گلبول سفید است و افزایش کیفیت، کاهش عوارض و کاهش مقاومت پلاکتی را در پی دارد و در نهایت صرفه جویی در سیستم سلامت و سهولت بیشتر در درمان را برای بیمار به همراه دارد.
حل مشکل کمبود پلاسما با استفاده از بافی کوت در کشور
مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار آنا با بیان اینکه مناقصه برای ۵۰۰ هزار کیسه خون به روش بافی کوت انجام شده و یک شرکت در این مناقصه برنده شد، تاکید کرد: سازمان غذاودارو با سهمیه ارزی این کیسهها و تجهیزات بافیکوت مخالفت کرده و باید با قیمت اعلام شده از سوی شرکت به توافق برسد.
وی افزود: اگر این بحث که یک سوی آن سازمان غذاودارو است و سوی دیگر آن شرکت برنده در مناقصه حل شود، ۵۰۰ هزار کیسه به کشور وارد میشود تا نهایتاً در تمام کشور از این روش استفاده شود.
جمالی گفت: ما در کشور با سطح استاندارد تامین پلاسما فاصله داریم بهطوری که در کشور به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما نیاز دارد، در حالی که ذخایر فعلی ۴۰۰ هزار لیتر است و با استفاده از روش بافیکوت استحصال پلاسما۲۰ درصد افزایش و به چیزی حدود ۷۸۰ هزار لیتر پلاسما خواهد رسید.
مناقصهای جدید در راه است
وی افزود: با استفاده از فناوری بافی کوت گروه خونی برخی از پلاکتها مانند هم شده و نیاز بیماران به راحتی برطرف خواهد شد. همچنین با استفاده از این میتوانیم به دلیل افزایش زمان نگهداری پلاکتها کشت میکروبی انجام دهیم
جمالی در خصوص آینده فناوری بافی کوت در کشور گفت: سازمان انتقال خون به این فناوری و حل شدن مشکلات خوشبین است و در اینده نهچندان دور مناقصه بعدی این کیسهها و تجهیزات انجام خواهد شد.
انتهای پیام/
منبع خبر: آنا / فناوری بافی کوت در پیچ و خم سازمان غذا و دارو
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران