به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، امروزه عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بسیاری سلامت روان مردم را به خطر انداخته است. ازسوی دیگر تغییر سبک زندگی و دیجیتالی شدن آن ابتلا به بیماریهای اعصاب و روان را در بین تمام افراد بدون در نظر گرفتن سن، مذهب و فرهنگ افزایش داده است. اما، باوجود روند افزایشی این بیماری در میان اقشار مختلف جامعه، درمانهای جدید و نوینی در کشور کشف شده که در ادامه به هر کدام از آنها می پردازیم.
تحریک مغزی غیرتهاجمی یکی از روشهای جدید برای درمان اختلالات اعصاب و روان است. در سال ۱۳۹۰ بیمارستانهای وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و مشهد شروع به استفاده از این روش کردند و سپس مراکز تخصصی روانپزشکی مانند مرکز تحقیقات علوم اعصاب، پژوهشکدههای روان پزشی و کلینیکهای خصوصی برای درمان برخی اختلالات روانی از روش درمانی تحریک مغزی غیرتهاجمی استفاده کردند.
روشی نوین برای درمان اختلال افسردگی
زینب حاج کاظمی روانشناس و استاد دانشگاه آزاد تهران در رابطه با این روش گفت: «تحریک مغزی غیرتهاجمی یا (TMS) یکی از روشهای جدید درمانی در این حوزه است. در این روش برای تحریک بخشهای خاصی از مغز، از میدان مغناطیسی استفاده میشود. روش تحریک غیرتهاجمی در درمان اختلالات افسردگی، اضطراب و وسواس تاثیرگذار است. همچنین این روش نوین درمان میتواند برروی بیمارانی که اختلال خوابدارند نیز مؤثر باشد؛ چراکه اکثر این بیماران به دارو مقاومت دارند.»
با توجه به مزیتهای درمانی این روش، استفاده از آن نیز با چالشهای متفاوتی همراه است. آموزش و هزینه بالای دستگاههای تحریک مغزی باعث شده تا این روش در همه مراکز درمانی وجود نداشته باشد.
حذف افکار منفی با روش جدیدی به نام CBT
رفتار درمانی شناختی یا CBT ابتدا توسط یک روانپزشک آمریکایی به نام «آرون بک» معرفی شد و در کشور امریکا نیز توسعه یافت. این روانپزشک حین تحقیق بر روی بیماری افسردگی متوجه شد که افکار منفی نقش پررنگی در ایجاد و تداوم افسردگی دارند؛ بنابراین به دنبال روشی جدید رفت. انجمن روانشناسی امریکا و همچنین موسسه ملی سلامت و مراقبت انگلستان این روش را برای درمان بسیاری از اختلالات روانی توصیه میکنند.
CBT در دهه ۱۳۷۰ وارد ایران شد و در دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز تخصصی مورداستفاده قرار گرفت. امروزه این روش بهعنوان اصلیترین درمان اختلالات روانی بهخصوص افسردگی و اضطراب مورداستفاده قرار میگیرد.
زینب حاج کاظمی دررابطه با این روش نوین درمانی توضیح داد: «یکی دیگر از روشهای درمانی نوین، CBT است که درمانی کاملاً شناختهشده و مؤثر است. این روش بر تغییر افکار منفی که میتوانند مشکلات عاطفی، افسردگی و اضطراب را بیشتر کنندتاکید دارد. از طریق CBT، افکار منفی شناسایی و با افکار و واقعی تر جایگزین میشوند.»
از بین بردن استرس پس از سانحه با استفاده از روش VR
واقعیت مجازی یا VR اواسط دهه ۱۳۹۰ وارد ایران شد و در دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و پژوهشکده علوم شناختی موردبررسی قرار گرفت. پیشبینی میشود با پیشرفت هوش مصنوعی و افزایش علم و اطلاعات درمانگران ایرانی، این روش در کشورمان گسترش یابد. گفتهشده درمان به روش واقعیت مجازی حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد موفقیتآمیز است. بهعنوانمثال برای درمان بیماری فوبیا حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بیماران پس از چند جلسه VR درمانی بهبودی قابلتوجهی داشتهاند. مطالعهای در امریکا انجام و نشان میدهد این روش درمانی برای از بین بردن استرس پس از سانحه حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد مؤثر است.
حاج کاظمی در رابطه با روش VR نیز گفت: «برای بیمارانی که درگیر اختلالات فوبیا یا همان استرس پس از سانحه و اضطراب اجتماعی هستند، استفاده از روش واقعیت مجازی یا VR تراپی یک روشی جدید و کاربردی است که با قرار دادن بیمار در محیطهای شبیهسازیشده میتواند به درمان و بهبود بیماران بسیار کمک کند. از سوی دیگر از این روش برای ارتقای مهارتهای اجتماعی افراد مبتلابه اوتیسم نیز استفاده میشود.»
نوروفیدبک با استفاده از حواس پنجگانه به کمک درمان اختلالات روانی آمد
این استاد دانشگاه گفت: «نوروفیدبک روش جدید دیگری برای درمان بیماریها و اختلالات روانی است. در این روش برای اینکه مشخص شود کدام بخش از مغز فعالیت بیشتر یا کمتری دارد، امواج مغزی بیمار در لحظه ثبت و تحلیل میشود سپس برای بهبود عملکرد و درمان برخی اختلالات مانند بیش فعالی، ADHD و اختلال اضطراب، از تمرینهایی همچون متمرکز شدن در زمان حال یا توجه نرمال و آگاهانه به حواس پنجگانه استفاده میشود.»
انتهای پیام/
منبع خبر: آنا / روشهای نوین درمان اختلالات روانی؛ از پیدایش تا چالش
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران