زهرا قلن بر مدیر عامل شرکت سل تک فارمد در کلاب هاوس دوشنبه های دارویی گفت: درحالیکه ایران در حوزه سلولهای بنیادی پیشرو بوده است، داروسازی در ایران یک صنعت «پیرو» است. بنا به اقتضائاتی، برای ورود هر داروی جدید به فهرست داروهای رسمی کشور، اولویت با محصولاتی است که قبلا توسط یک کشور خارجی (عمدتا آمریکا و اروپا) مورد تایید قرار گرفته اند. قطعا قانونگذار برای این مدل حکمرانی مزایایی در نظر داشته است از جمله توانایی تامین داروی با کیفیت قابل قبول و با قیمت مناسب برای اقشار مختلف. مزیتی که متاسفانه به دلایل مختلف از جمله فشار نقدینگی مدیریت نشده در صنعت دارو، اکنون زیر سوال رفته است به نحوی که هم با کمبود دارو مواجه هستیم و هم با افزایش پرداخت از جیب مردم.
از سوی دیگر، از منظر فناوری اکنون ما در یک نقطه عطف قرار داریم؛ داروهای نوین در دنیا جهت درمان بیماریهای صعب العلاج عمدتا مبتنی بر سلول و ژن درمانی هستند، یعنی حوزه ای که ایران در آن دست برتر دارد. اگر با رویه جاری در صنعت دارو پیش برویم، این فرصت از دست می رود کما اینکه مدتی است اعزام بیماران به خارج برای ژن درمانی آغاز شده است. برعکس، اگر شتاب بگیریم می توانیم با استفاده از ظرفیت های قانونی موجود، در حوزه دارو و درمان های نوین با سرعت پیشرفت کنیم. نکته مهم اینست که عمده زیرساخت و دانش فنی لازم در کشور فراهم است.
اما از آنجا که همچنان مهمترین دغدغه نظام سلامت مدیریت بار اقتصادی درمان است، ظاهراً فعلا انتخاب همان پیرو بودن است، با این استدلال که ما نمی توانیم هزینه های تحقیق و توسعه را پرداخت کنیم. در این شرایط لازم است که حداقل یک پیرو خوب، سریع و به روز باشیم تا بتوانیم همه انواع درمان ها را برای مردم تامین کنیم.
از سال ۱۳۹۳ که آیین نامه ثبت محصولات بافت، سلول و ژن درمانی توسط وزیر بهداشت ابلاغ شد تا ضابطه مورد نیاز تدوین شود و اولین محصول مبتنی بر سلول وارد فهرست دارویی ایران شود، حدود ده سال زمان برد یعنی ۷ سال دیرتر از آمریکا. این سرعت بسیار کند است. رگولاتور دارو بهتر است در الگو برداری از رگولاتور خارجی، دقیق و سریع و بدون اعمال سلیقه فردی عمل کند تا منفعت همه بیماران از جمله بیماران صعب العلاج متظور گردد.
منبع خبر: دوشنبه های دارویی / زهرا قلن بر: توصیه هایی برای رگولاتوری در حوزه سل درمانی
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران