بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
۰

هشدار درباره اقتصاد سلامت؛ محمدجواد کبیر راهکارهای اساسی ارائه داد

تصویر پیدا نشد !
بازدید 8

محمدجواد کبیر، مدیر عامل اسبق بیمه سلامت، در  کلاب هاوس دوشنبه‌های دارویی به بررسی مشکلات ساختاری نظام سلامت و بیمه‌های درمانی پرداخت و تأکید کرد که اقتصاد سلامت با چالش‌های جدی مواجه است که در صورت عدم اتخاذ راهکارهای مناسب، این حوزه به نقطه بحرانی خواهد رسید.

چالش‌های تأمین منابع و مدیریت مصارف در نظام سلامت

کبیر با اشاره به ناترازی گسترده در منابع و مصارف نظام سلامت گفت:«متأسفانه زمانی که نقدینگی کاهش می‌یابد، به جای اصلاح سیستم تأمین مالی، فشارها بر دریافت‌کننده و ارائه‌کننده خدمات افزایش پیدا می‌کند. امروز بیش از ۸۰ درصد منابع بیمه سلامت از دولت تأمین می‌شود، اما این منابع به‌طور کامل محقق نمی‌شوند. اگر بیمه سلامت در سال ۱۴۰۳ منابع واقعی در تامین حق بیمه کارکنان دولت و تعمیم سرانه آن به سایر صندوق ها اتفاق می افتاد سهم منابع دریافتی بیمه سلامت، می بایست به عددی حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان می رسید، در حالی که اکنون حدود این عدد ۵۸ همت در سال جاری می باشد یعنی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان شکاف مالی وجود دارد.»

وی افزود: «از سوی دیگر، وضعیت بازار دارو و تجهیزات پزشکی دچار افسار گسیختگی است. سهم دارو و تجهیزات در خدمات بستری به ۶۴ درصد و در خدمات سرپایی به حدود ۳۹ درصد رسیده است؛ در حالی که این ارقام در سال‌های ۹۵ و ۹۶ بسیار کمتر بود.»

مشکلات سیاست‌گذاری و مدیریت در نظام سلامت

مدیر عامل اسبق بیمه سلامت با انتقاد از سیاست‌گذاری‌های ناکارآمد در حوزه سلامت گفت: «طرح دارویار با وجود پتانسیل بالا، به دلیل ضعف در مبانی سیاستی و اجرایی به نتایج مطلوب نرسید. به طور کلی باید توجه داشت که آزادسازی حامل‌های سلامت در شرایطی که زیرساخت‌های نظارتی و مدیریتی لازم فراهم نباشد، محکوم به شکست است. نیاز به فراهم آوردن مولفه های متعددی از قبیل واقعی سازی خدمت، تجویز و دفعات مراجعه است. والا این اقدام منجر به افزایش هزینه‌ها و بی‌ثباتی می شود.»

وی به عنوان نمونه گفت: وقتی ناباروری در باور مردم نسبت به تولید داخل ایجاد شده و تقاضای کاذب نسبت به داروهای برند ساخته ایم، گرفتاری هایی برای نظام سلامت ایجاد می شود که شاید در نگاه اول به آن توجه نشده باشد.

وی تأکید کرد: «سلامت حوزه‌ای است که شکست بازار بالایی دارد و بدون برنامه‌ریزی مدون و اقدامات جدی، این بخش نمی‌تواند پایدار باشد.»

راهکارها برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد سلامت

کبیر با ارائه راهکارهایی برای رفع چالش‌های فعلی بیان کرد:

۱. تقویت بیمه‌ها: بیمه باید به‌عنوان نهادی مستقل و حمایتی عمل کند. منابع مالی بیمه‌ها باید به‌طور هدفمند و تجمیعی مدیریت شوند. استقلال کامل بیمه‌ها با متابعت از سیاست های وزارت بهداشت، از طریق تنظیم موافقت ‌نامه‌های سه‌جانبه بین بیمه، وزارت بهداشت و سازمان برنامه‌وبودجه بر اساس اولویت ها و سیاست های وزارت بهداشت ضروری است. در سال‌های ماضی و در دولت فعلی شواهدی وجود دارد که وزارت بهداشت اصلی ترین مانع ورود پول وانباشت منابع به بیمه است، چون نگاه مدیران این است که پول قدرت می آورد. و یا سیستم بیمه فعلی کارامد نیست ؟!؟بی اعتمادی به بیمه یا کم توجهی به انباشت منابع در بیمه یکی از خطاهای استراتژیک امروز نظام سلامت است؛ خطای دوم جدا سازی سهم پرداخت مایه تفاوت نرخ ارز از بیمه به سازمان هدفمندی یارانه هاست که در فرایند انباشت منابع خطایی بزرگ برای تقویت و کارامدی نظام بیمه ای بشمار میاید ؟!؟

۲. اصلاح ساختار شورای عالی بیمه: ساختار این شورا نیاز به بازنگری جدی دارد تا نقش حمایتی بیمه‌ها در دفاع از موکلین خود تقویت شود.به نظرم باید ریاست این شورا به شخص رئیس جمهور ارتقا یابد و دبیر آن وزیر محترم بهداشت باشد و حتما نماینده دریافت کنندگان خدمات نیز در آن عضو باشند

۳. مدیریت تقاضا و افزایش کارآمدی خدمات: نظام سلامت باید با کنترل خدمات غیرضروری و ارتقای کیفیت خدمات، هزینه‌ها را مدیریت کند. ایجاد نظام ارجاع با محوریت ثبت داده ها در بستر پرونده الکترونیک سلامت ‌ایجاد داشبورد های مدیریت اطلاعات از اولویت‌های اساسی است.

۴. افزایش سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی (GDP): کبیر خواستار بازگرداندن سهم سلامت به حداقل ۷ درصد از GDP شد و گفت: «در حال حاضر این سهم به حدود ۳.۸ تا ۴.۲ درصد کاهش یافته است که نشان‌دهنده وضعیت بحرانی در اقتصاد سلامت است. واقعیت ها را باید بپذیریم، متاسفانه شدت رشد و ضریب افزایش هزینه ها متناسب با منابع نیست.

انتقاد از رفتارهای متناقض در نظام سلامت

کبیر با انتقاد از رفتارهای متناقض در نظام بیمه‌ای و سلامت کشور گفت:«تفاوت در روش‌های مدیریت صندوق‌های بیمه‌ای و عدم انسجام در سیاست‌گذاری‌ها، باعث اتلاف منابع و تشدید ناترازی شده است. اگر منابع مالی به‌درستی در بیمه‌ها تجمیع شوند، می‌توان تا ۵۵ درصد از هدررفت منابع جلوگیری کرد.»وی هشدار داد که اگر روند فعلی ادامه یابد، اقتصاد سلامت به نقطه غیرقابل بازگشت خواهد رسید. «نباید انتظار داشته باشیم با منابع محدود بتوانیم مصارف نامحدود را مدیریت کنیم. این تصور کاملاً ساده‌انگارانه است.»

Tags

اقتصاد سلامت بازار دارو بیمه سلامت پرونده الکترونیک پیشنهاد دوشنبه های دارویی دارویار کلاب هاوس دوشنبه های دارویی محمد جواد کبیر نظام سلامت

منبع خبر: دوشنبه های دارویی / هشدار درباره اقتصاد سلامت؛ محمدجواد کبیر راهکارهای اساسی ارائه داد

گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب سردبیر