به گزارش دوشنبه های دارویی محمدرضا مهاجری طهرانی، فوق تخصص غدد درون ر یز و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پنجمین کنگره اروپایی- آسیایی فارماکواپیدمیولوژی در مورد چالش های دیابت افزود: اثرات منفی و بار بیماری دیابت به سه گروه سیستم درمانی، جامعه و افراد تحمیل می شود که در مجموع شامل هزینه های بالای سیستم سلامت و بهره وری اقتصادی از دست رفته افراد، عوارض و بیماری های همراه دیابت و در نهایت مرگ زودرس می باشد.
مدیریت نامناسب این بیماری می تواند هزینه های هنگفتی به سیستم سلامت کشور و بیمه ها تحمیل کند. دسترسی ناکافی به درمان، کمبود امکانات تخصصی بهداشتی و درمانی، آموزش ناکافی بیماران و مشکلات مالی از موانع درمان بیماران دیابت می باشد. بر اساس مطالعات انجام شده برخی آمار بیماری دیابت در کشور بصورت زیر گزارش شده:
- شیوع بیماری دیابت در بزرگسالان در ایران حدود ۱۰% می باشد.
- بر اساس این آمار ۵.۵ میلیون نفر از افراد بزرگسال کشور به بیماری دیابت مبتلا هستند
- یک نفر از هر سه نفر از بیماری دیابت خود اطلاعی ندارد.
- بر اساس تجزیه و تحلیل آینده نگر برنامه ملی پیشگیری و کنترل دیابت حدود ۶۵ درصد بیماران دیابتی کشور خانم ها هستند.
- دیابت و بیماری های قلبی عروقی بعد از تصادفات جاده ای دومین عامل مرگ در کشور می باشد.
- هر بیمار دیابتی در مجموع ۲.۶ سال از بهره وری کاری خود را از دست می دهد.
موانع بیمار و پزشک برای رسیدن به اهداف درمانی دیابت
- عدم آموزش مناسب بیمار و پزشک
- اضافه وزن
- رژیم های پیچیده درمانی
- درک بیمار از انسولین درمانی و پیامدهای آن
- هیپوگلایسمی(افت سطح قند خون)
- اختلال در کیفیت زندگی
- خطرات در بیماران مبتلا به بیماری های همراه
- منابع محدود سازمانها
- باورهای غلط بیمار
- محدودیت های مالی و عدم پایبندی بیمار به درمان
وضعیت بیماران دیابتی کشور بر اساس شاخص های کنترل قند خون
بر اساس مطالعه “DiaCare ” در ایران فقط ۳۳ درصد بیماران به قند خون ناشتای (FBS)کنترل شده، فقط ۲۹ درصد بیماران قند خون سه ماهه HbA1c)) کنترل شده و فقط ۱۳ درصد بیماران به اهداف درمانی سه گانه یعنی HbA1c ، فشار خون و کلسترول (LDL) کنترل شده دست پیدا می کنند.
یکی از شاخصهایی که برای مدیریت هزینه های دیابت می توان به آن استناد کرد این است که فرد قند خون سه ماهه (HbA1c) کنترل شده کمتر از ۷% داشته باشد که در مقایسه با بیمار دیابتی که (HbA1c) او کنترل نیست (بالاتر از %۸.۵) در حدود ۹ برابر بار هزینه ای بیشتر برا ی نظام سلامت کشور دارد . پس باید مدیریت بیماری دیابت به گونه ای باشد که عمده هز ینه ها صرف پیشگیر ی و کنترل اولیه بیماری شود . هر چه دیابت زودتر و بهتر کنترل شود یعنی (HbA1c) و معدل قند خون پایین تر باشد، بیمار دیرتر دچار عوارض دیابت می شود و یا اصلا دچار عوارض این بیماری نخواهد شد .
هزینه های دارو درمانی دیابت در کشور
دکتر مهاجری طهرانی درباره هزینه دارویی دیابت اظهار داشت: براساس گزارش سازمان غذا و داروی کشور هزینه های دارویی بیماران دیابتی در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳۴ هزار میلیارد تومان بوده است که از این رقم ۳۶ درصد مربوط به درمان با انسولین های آنالوگ و ۶۴ درصد مربوط به درمانهای خوراکی دیابت می باشد که نیازمند برنامه ریزی بهتر برای استفاده از منابع موجود می باشد.
لزوم مدیریت نوین در پیشگیری و درمان دیابت
محمدرضا مهاجری طهرانی اظهار داشت با پیشرفت تکنولوژی، هر روز وسایل و ابزار جدیدی برای تسهیل مدیریت بیماری دیابت ارائه می شود که این پیشرفت های سریع و چشمگیر نیازمند حمایت های زیر می باشد:
- مدیریت بهینه بیماری دیابت بدون حمایت سازمانهای بیمه گر امکانپذیر نمی باشد زیرا کنترل دیابت در مراحل اولیه می تواند از بروز عوارض شدید بیماری کاسته و بار مالی سنگین آن را کاهش دهد.
- لزوم اجرایی شدن مصوبه بسته خدمات بیماران دیابتی، متاسفانه حدود ۳ سال است که درمانهای خوراکی جدید شامل قرص های ترکیبی تولید داخل از خانواده 4DPP و 2SGLT در انتظار بیمه پایه بوده و با اینکه این مصوبه ابلاغ گردیده ولی هنوز توسط سازمانهای متولی پوشش های حمایتی و بیمه ای اجرایی نشده است .
- ضرورت پوشش حمایتی دستگاهها و تکنولوژی های جدید تشخیصی و کنترلی دیابت
- بازنگری دستورالعمل های دیابت توسط سازمان های بیمه گر برای پوشش قیمت جدید دستگاههای کنترل قند خون، نوارهای تست قند خون، دستگاههای پایش مداوم قند خون (CGM) و پمپ های انسولین مورد نیاز بیماران تیپ یک
مهاجری طهرانی در پایان افزود بهبود مدیریت بیماری دیابت و ارتقا بسته حمایتی خدمات دیابت می تواند نقشی کلیدی در کاهش عوارض و هز ینه های ناشی از آن را داشته و دسترسی بیماران دیابت به خدمات بهتر باعث افزایش کیفیت زندگی آنها خواهد شد.
نکته اخر:
در حال حاضر پاتوفیزیولوژی بیماری دیابت به خوبی درک شده است! با این حال، مدیریت درمانی آن هنوز چالش می باشد.
منبع خبر: دوشنبه های دارویی / فاصله مدیریت دیابت کشور با شرایط ایده ال
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران