سلولهای اپیتلیال که سطح بسیاری از اعضای بدن را پوشش میدهند، قابلیت تبدیل شدن به انواع سرطانها را دارند. سلولهای سرطانی تغییر یافته اغلب تعداد غیرعادی کروموزوم دارند، یا بیشتر یا کمتر از ۲۳ جفت استاندارد. این وضعیت که به آن “آنئوپلوئیدی” میگویند، یکی از ویژگیهای بارز سرطان است و در سرطان سینه بهطور شایع دیده میشود.
در سالهای اخیر، چندین مطالعه با استفاده از تکنیکهای پیشرفته توالییابی ژنتیکی، تعداد کمی از سلولهای آنئوپلوئید را در بافتهای طبیعی بدن مانند مغز، روده بزرگ، کبد، لنفوسیتها و اسپرم شناسایی کردهاند. اما معنای حضور این سلولهای نادر در بافتهای سالم هنوز بهخوبی شناخته نشده است.
یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی دکتر نیکلاس نوین از مرکز سرطان MD Anderson دانشگاه تگزاس، برای بررسی میزان شیوع و تأثیر احتمالی سلولهای اپیتلیال آنئوپلوئید در بافت سالم سینه تحقیقاتی را آغاز کردند. آنها سلولهای اپیتلیال سینه را از ۴۹ زن سالم که تحت جراحی کوچک کردن سینه بودند، بررسی کردند. این زنان سالم بودند و هیچ نشانهای از سرطان سینه نداشتند و سن آنها بین ۱۸ تا ۶۳ سال بود.
محققان با ترکیب تکنیکهای پیشرفته توالییابی، تغییرات کروموزومی را در بیش از ۸۳,۰۰۰ سلول اپیتلیال سینه این زنان بررسی کردند و سپس نتایج را با دادههای قبلی از زنانی که سرطان سینه مهاجم داشتند، مقایسه کردند. نتایج این تحقیق در مجله Nature در تاریخ ۲۰ نوامبر ۲۰۲۴ منتشر شد.
این پژوهش نشان داد که تمام ۴۹ زن سالم سلولهای اپیتلیال نادر با اختلالات کروموزومی در بافت سینه خود داشتند. بهطور متوسط، حدود ۳ درصد از سلولهای آزمایش شده در هر زن، آنئوپلوئید بودند. تعداد این سلولهای غیرعادی با افزایش سن افزایش مییافت. بیشتر این سلولهای غیرطبیعی (بیش از ۸۰ درصد) تغییرات کروموزومی قابل توجهی داشتند که بسیاری از این تغییرات در سرطانهای مهاجم سینه نیز مشاهده میشود.
یافتهها نشان میدهد که اکثر زنان سالم دارای سطح پایینی از سلولهای آنئوپلوئید در بافتهای سینه خود هستند. مطالعات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا افزایش تعداد این سلولهای نادر خطر ابتلا به سرطان سینه را در آینده افزایش میدهد یا خیر. علاوه بر این، محققان معتقدند که این یافتهها ممکن است برای سایر اعضا و بافتهایی که دارای سلولهای اپیتلیال هستند نیز قابل اجرا باشد.
دکتر نوین در این باره میگوید:
“همیشه به ما آموزش دادهاند که سلولهای طبیعی ۲۳ جفت کروموزوم دارند. اما مطالعه ما نشان میدهد که این دیدگاه ممکن است دقیق نباشد، چرا که هر زن سالم در مطالعه ما ناهنجاریهایی را نشان داد. این موضوع پرسشی بسیار تأملبرانگیز درباره زمان واقعی وقوع سرطان را به میان میآورد. این یافتهها تأثیرات بزرگی نه تنها در زمینه سرطان سینه، بلکه برای انواع مختلف سرطان دارد.”
منبع خبر: پزشکان ایرانی / یافتههای شگفتانگیز در بافت سالم سینه: سلولهایی با اختلالات کروموزومی
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران