دخالت نهادهای غیرتخصصی در نگارش آییننامه!
آییننامه تاسیس واداره داروخانهها درراستای اجرای سندخدمات سلامت اجرایی،وظایف و صلاحیت داروسازان شاغل در داروخانهها در خردادماه ۱۴۰۰تصویب شد. این آییننامه تاکید ویژهای بر توزیع عادلانه، دسترسی مناسب به خدمات دارویی فرآوردههای سلامتمحور و حمایت از حقوق آحاد مردم دارد. از طرفی یکی از اهداف مهم تصویب آن سیاستگذاری، نظاممندکردن، کنترل و نظارت بر تمام مراحل تاسیس و فعالیت داروخانههاست، اما حالا سؤال اینجاست که پس از گذشت این مدتزمان از صدور آییننامه، حذف مهمترین بخش آن یعنی فاصله از داروخانههای دیگر، چه تاثیری بر توزیع داروخانهها داشته است؟ دکتر مرضیه بذرافشان، معاون حقوقی انجمن داروسازان ایران در گفتوگو با جامجم و در پاسخ به این پرسش میگوید:«مداخلهگری غیرتخصصی و غیرکارشناسی برخی نهادها و سازمانها در امور تولیتی وزارت بهداشت در نظام سلامت، همچون شورای رقابت و هیات مقرارت زدایی که منجر به رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر حذف پارامترهای جمعیت و فاصله از آییننامه تاسیس داروخانهها شد که علت اصلی بر هم خوردن تعادل در توزیع خدمترسانی موثر دارویی در کشور است. پس از رأی دیوان عدالت اداری،آییننامه تاسیس داروخانههای سازمان غذا و دارو ، با حذف فاکتور جمعیت و فاصله که امکان سطح بندی خدمات را فراهم میآورد، سیاستگذاری و برنامهریزی به سمت و سویی پیش رفت که توازن منطقی داروخانهها را در سطح کشور بر هم زد.»
طبق توضیحات وی هر شهر یک حدنصاب امتیاز برای تاسیس داروخانه دارد و زمانی که داروساز به این امتیازها برسد، میتواند داروخانهای را تاسیس کند. بدونتوجه به اینکه کدام قسمت از این شهر نیاز به خدمترسانی بیشتر دارد. البته پیش از این به داروسازان گفته میشد که در برخی مناطق نیاز دارویی وجود دارد. قبل از سال ۱۴۰۰ هم به این شکل بود که اگر داروخانهای قرار بود احداث شود باید در مناطق کمبرخوردار، محروم و حاشیه شهر و روستا باشد، اما پس از ابلاغ این آییننامه همه این موارد تغییر کرد و داروخانهداران هرجا بخواهند، میتوانند داروخانه تاسیس کنند. نتیجه این شد که داروخانهها از مناطق کمبرخوردار به شهرهای بزرگتر ومناطق برخوردار مهاجرت کردند.بذرافشان دلیل بینظمی موجود درپراکندگی داروخانهها را دخالت نهادهای غیرتخصصی میداند و میافزاید: «دیوان عدالت اداری هم طبق مصوبات شورای رقابت و هیات مقرراتزدایی، آییننامههای وزارت بهداشت را بر اساس سطحبندی خدمات، جمعیت و فاصله ابطال کرد.» اما این ابلاغیه امکان ساخت داروخانه در هر زمان و هر مکانی را فراهم میکند که به عدم رعایت سطحبندی خدمات سلامت، دسترسی عادلانه مردم به دارو و خدمات دارویی منجر میشود. البته بذرافشان معتقد است که خدمترسانی در مورد خدمات درمانی و دارویی باید براساس افراد جامعه باشد بنابراین؛ جمعیت و محل تجمع باید در تاسیس محل خدمترسانی موثر باشد.
منبع خبر: جام جم / چنبره سرمایهداران بر دارو و درمان!
گردآوری و انتشار اخبار در این تارنما با هوش مصنوعی و ابزار های الکترونیکی اتوماتیک صورت می پذیرد و تمامی حقوق گردآوری و تالیف خبر متعلق به ناشر اصلی آن که در لینک فوق به آن اشاره شده است می باشد. در صورت نیاز به ارسال جوابیه یا توضیح تکمیلی علیه یا له مطلب منتشر شده صرفا از طریق مرجع اصلی خبر اقدام نمایید.
نظرات کاربران